Lato w Polsce - coraz cieplejsza

napojów. Również Chińczycy przywozili z gór bloki lodu, które przechowywali aż do lata. Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na terenie domostw) żywność razem z lodem, natomiast Rzymianie transportowali z gór śnieg, który umiesz

Lato w Polsce -  coraz cieplejsza klimatyzacja do mieszkania Pruszków

Już pięć tysięcy lat temu stosowano

Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód i śnieg. Już pięć tysięcy lat temu stosowano je w Chinach do chłodzenia napojów. Również Chińczycy przywozili z gór bloki lodu, które przechowywali aż do lata. Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na terenie domostw) żywność razem z lodem, natomiast Rzymianie transportowali z gór śnieg, który umieszczali w izolowanych słomą dołach tworząc w ten sposób prymitywne lodówki. Metoda ta była stosowana jeszcze w XVIII wieku w Anglii. W Egipcie oraz Indiach używano porowatych glinianych naczyń, w których efekt chłodzenia uzyskiwano dzięki odparowaniu części zawartości. Ten efekt wykorzystywali również Persowie, którzy zwiększali intensywność parowania przez nadmuch powietrza. Zimna woda płynęła w kanałach pod podłogą chłodząc wnętrze pałacu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo


Chłodnie mięsne

Różnego rodzaju mięsa muszą być przechowywane w bardzo niskich temperaturach, aby mogły zachować przydatność do spożycia. Wobec tego na wyposażeniu tych sklepów, które sprzedają produkty mięsne znajdują się różnego rodzaju chłodnie. Zwykle są to chłodnie niskotemperaturowe, ponieważ tylko takie chłodnie będą w stanie zapewnić świeżość towarom mięsnym. Trzeba przyznać, że koszty utrzymania takich chłodni są niemałe, jednak ich zalety pozwalają stwierdzić, że warto ponosić wydatki na ich utrzymanie. Dzieje się tak dlatego, że dobrej jakości chłodnie zwykle są niezawodne, a wobec tego pozwalają one na bezproblemowe prowadzenie sprzedaży towarów mięsnych.


Niewielkie chłodnie sklepowe

Sklepy znane są z tego, że posiadane są przez nie różnego rodzaju chłodnie. Jedne z nich są niewielkie, a inne dosyć spore. Zwykle w dużych chłodniach znajdują się popularne mrożonki, natomiast w mniejszych przechowywane są na przykład lody. Część chłodni sklepowych znajduje się także na zapleczu. W takich chłodniach znajdują się te towary, które potem będą wykładane na pólkach sklepowych lub przenoszone do chłodni znajdujących się na terenie sklepu. Widać więc, że trudno wyobrazić sobie użytkowanie sklepu bez posiadania chłodni przez ich właścicieli. Pozwalają one na przechowywanie jedzenia w taki sposób, aby nie psuło się ono jeszcze przed przeznaczeniem go sprzedaży. Dzięki temu właściciele sklepu na pewno będą posiadali stałą liczbę zadowolonych klientów.