O nagłym bólu zęba

e zanim sytuacja stanie się poważniejsza. Oczywiście należy też prawidłowo dbać o higienę jamy ustnej, co pozwoli skutecznie radzić sobie z próchnicą. Jeśli jednak nagle zaczynają nas boleć zęby, warto reagować szybko. Przyczyną d

O nagłym bólu zęba

Boli Cię ząb? Jak najszybciej idź do dentysty

Regularne wizyty u stomatologa i profilaktyczne badania co pół roku to najlepszy sposób, aby wychwycić ewentualne ubytki i wyleczyć je zanim sytuacja stanie się poważniejsza. Oczywiście należy też prawidłowo dbać o higienę jamy ustnej, co pozwoli skutecznie radzić sobie z próchnicą. Jeśli jednak nagle zaczynają nas boleć zęby, warto reagować szybko. Przyczyną dolegliwości jest najczęściej nieleczona próchnica, co oznacza konieczność odwiedzenia dentysty. Jeśli obrzęk lub ból pojawia się nocą, należy zażyć tabletkę przeciwbólową; dobrym rozwiązaniem jest w takich sytuacjach skorzystanie z pomocy pogotowia stomatologicznego, jednak nawet po wizycie w takiej placówce należy udać się do kliniki, aby rozwiązać źródło problemów.


Dlaczego zęby się psują?

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki:

bakterie
cukry
podatność zębów
czas
Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy.

Bakterie
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Cukry
Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy.

Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy.

Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby:

przyspieszeniem metabolizmu,
skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba),
polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną).


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny


Co robić, kiedy boli ząb

Ból zęba nie należy do rzadko spotykanych sytuacji, ale z całą pewnością nie jest przyjemnym doznaniem. Kiedy nagle zaczynamy odczuwać tę dolegliwość, zazwyczaj staramy się jak najszybciej ją załagodzić. Doraźnym środkiem łagodzącym jest z pewnością lek przeciwbólowy, jaki bez problemu kupimy w aptece. Kolejny krok to wizyta u stomatologa, który znajdzie przyczynę problemu i będzie w stanie skutecznie nam pomóc. Oczywiście zdarza się, że ból pojawia się w czasie, kiedy gabinety stomatologiczne są zamknięte ? w nocy czy też w dni wolne od pracy. Nie oznacza to jednak, że nie możemy wtedy liczyć na fachową pomoc ? w takich sytuacjach należy poszukać pogotowia stomatologicznego w pobliżu miejsca zamieszkania.